Ароматът на Варна, който не познаваме

108162
Ароматът на Варна, който не познаваме
Снимка: Красивата Варна

Всеки град си има свой собствен аромат – онзи, който го отличава от останалите. И заради който се влюбваме и го помним. А спомените оживяват с идеята за градския дух, олицетворена в места и събития, които остават във времето, благодарение на приказките... На приказките на хората.

Днес ще ви запознаем с аромата, вкуса, идеята Варна. Чрез нейни емблематични места и истории. Настанете се удобно, опитайте и вдишайте Варна.

Паркът, какъвто не го познаваме

Да видиш нещо познато по нов начин може да се окаже неочакван подарък. С времето губим способността си да се изненадваме и реалността п...

Какво е Варна без Кривото дърво? То се намира в Морската градина, но дали е само едно? Или пък са две? Това, за което варненци биха ви разказали, е приютявало под причудливите си клони тийнейджъри, говорещи си по най-яките теми, деца, играещи си без никаква мисъл за досадното ежедневие, дори и практикуващи бойни изкуства. Защото мястото е изключително силно енергийно, твърдят жителите на морската ни столица. Аурата му е толкова силна, че там често има и подобаващи за репутацията му събития – например напълно е възможно, докато се разхождате из Морската градина, да видите какви са традициите на народни инструменти като тамбура, гъдулка, мандолина. Преди да видите, със сигурност ще чуете и ще знаете – това е музиката на Кривото дърво.

Кривото дърво е от вида рожков или поне така се говори. А енергия наистина има – дали заради мистика или заради писъците на беснеещите на воля деца или заради крясъците на майките им, на които излъчваната енергия им е дошла твърде много – това вече ще трябва вие да прецените.

И на вас ли ви дойде в повече енергията и искате малко да се успокоите? Е, тогава хапнете пуканки. Те са там, съвсем близо до Кривото дърво – в Морската градина. Продава ги един дядо – Дядото с пуканките. Количката му винаги се появява, когато усетите познатото гъделичкане в стомаха – вероятно заради енергийното поле на Кривото дърво. А като тези пуканки няма втори на света. Не ми вярвате – за Дядото с пуканките е създаден и специален брандинг урок от влюбения в тази съвременна бизнес концепция варненец Виктор Томов.

Специалистът казва и кои сме ние, за да не го слушаме – Дядото с пуканките е експерт в областта на пуканките и никога не се е изкушавал да стъпва в области, които не познава и които биха му сринали репутацията – да речем шоколадовите бонбони. Легендата гласи, че пуканките се правят по рецепта от казармените години на стареца. Но точно като истински качествените марки, рецептата е тайна. Затова и пред Дядото с пуканките винаги има опашки, а съседните пуканкаджии все се чудят какво е специалното на пуканките му. А освен тайната, то е в легендата – защото за майсторството на Дядото с пуканките се говори от уста на уста. Така, както се предава и любовта.

Град на възможности

Какво би направила Света София, ако се загледа в града пред себе си? Може би ще захвърли лавровия венец и ще пусне гълъба на мъдростта ...

Хей, къде хукнахте? Явно за пуканки ... Да ви кажа само, че можете да пробвате пред Фестивалния и конгресен център, ако случайно мирисът на пуканки не ви настигне в Морската градина. Ако и вие знаете подобни места за сладко и ароматно хапване - кажете ни ги! Споделете снимка или видео с #openvarna във Facebook и Instagram. Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com