Град на възможности

148970
Град на възможности

Какво би направила Света София, ако се загледа в града пред себе си? Може би ще захвърли лавровия венец и ще пусне гълъба на мъдростта да излети, за да сложи ръце на кръста и да смръщи вежди. Може би са й нужни розови очила, за да забележи хубавите неща или трябва само да отвори очите за това, което предлага градът.

Често забравяме, че лятото в София действително е сезон, а не ден от годината. Или вече не се радваме истински на кътчетата от града, които усмихват всеки чужденец, но не и софиянец. Защо изобщо тези места трябва да ни бъдат показвани, а не ги забелязваме сами?

Новият дух на града

Колко пъти през последната седмица каза за София "тук нищо не се случва". Признай си, разкрихме те. Не си единствен. Ние обаче сме убед...

Един Free Sofia Tour ще е доста полезен не само за странно облечените чужденци с фотоапарати, но и за недоволните софиянци. Вместо да се чудим защо снимат Руската църква, фасадата на Народния театър или онези затънтени местенца и улици, които само чакат нашето внимание, можем и ние да се заглеждаме малко по-често в предложенията на София.

Със сигурност ще ни помогне, ако от време на време спираме и виждаме София през очите на чужденците – като разнообразен град, богат на история и истории, които ни заобикалят през цялото време. И не само. Някои от тях съзират възможности, които на нас ни убягват, защото приемаме средата около нас като даденост, а не като черна дъска, върху която можем да допишем още нещо.

Том Кърк е от тези, които умеят да гледат точно по този начин на София. Неговият проект се нарича Crooked Cinema – или Кино на чорчек. Няма конкретно място, на което то се помещава. Прожекциите му са пътуващи, последната беше в БНР. Тогава гледахме Mistaken For Strangers, за който режисьорът Майкъл Мур не пести суперлативи. Филмът проследява турнето на инди рок групата The National, разказано от брата на фронтмена Мат – Том Бернингър. Но не очаквайте сълзлива ода за братската любов, а по-скоро портрет на сложните отношения между двамата, подклаждани от успеха на единия и провала (поне доскоро) на другия. Ясно е защо нямаме търпение Том да обяви следващия филм и локацията, на която можем да го намерим.

Това е само един пример, но ни дава важна емоция. Чувството, че сме в един космополитен град, който се развива и тепърва ще се появи на картата на света като интересна дестинация. София се отваря и показва, че потенциалът й е много голям. Малко съжаляваме, че не сме го видели по-рано, но не е късно да се включим към промяната и сега. Прожекцията на покрива на някоя сграда е великолепно изживяване, което не е за изпускане, но има други случки, локации и възможности, които само чакат да ни напомнят за себе си. Искреното ни желание е да им позволим да се проявят. Междувременно ще ги търсим и ще ги споделяме с #opensofia във Facebook и Instagram.

Нещо хубаво се случва в София

Сега затаи дъх и не избухвай преди да си стигнал до края. Защото знаем, че ще те подразним с това, което ще ти кажем. София се про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com